Kamberović: Dešavanje u Višegradu nije odraz onoga što srpski narod ima kao svoju ideju danas

Alfa TV
11.03.2019 18:43

Paradiranje Ravnogorskog pokreta u Višegradu, koje se ponavlja iz godine u godinu šalje ozbiljnu zastaršujuću poruku povratnicima u taj grad na Drini, kazao je u emisiji "Danas" profesor historije Husnija Kamberović.

- To je pokazatelj da ta ideologija četništva još živi u nekim slojevima društva. Ta ideologija uspije animirati neke ljude da izađu i pokažu da oni jesu četnici. Oživljavanje te ideologije je počelo pred ovaj posljednji rat, u kontekstu revizionizma, historijskog, kad su se tražili neki novi heroji za nove ratove. U suštini, četništvo je kao pokret, kao vojna organizacija u Drugom svjetskom ratu doživjelo debakl. Draža Mihajlović, kao njihov komandant, đeneral, organizator završio je onako kao je i zaslužio. Izveden je pred sud i osuđen je zbog toga što je bio na strani fašizma, pojasnio je profesor Kamberović.

Ovo što danas u Višegradu rade, smatra Kamberović, nije odraz onoga što srpski narod ima za svoju ideju danas.

- Mislim da ovo što se grupa četnika okupila u Višegradu ili na nekim drugim mjestima nije ideologija srpskog naroda danas. Trebaju se stidjeti svi oni koji tako mirno gledaju, a mogu spriječiti da se četnici okupljaju i šalju uznemiravajuće poruke i idu ka tome da izazivaju strah i dovode do nacionalne mržnje. Srbi su u Drugom svjetskom ratu bili na strani partizana i antifašističkog pokreta i fascinantno mi je da neko takav, nakon rata mijenja stranu. Da neko iz antifašističkog kruga prelazi u fašistički, kazao je profesor Kamberović.

    
NA VRH