Zukić: Država zarađuje na osnovu građana koji su se odrekli državljanstva

Alfa TV
12.03.2019 18:34

Od 2013. do 2018. godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo preko 170.000 ljudi. Uzrok masovnih odlazaka je loša politika zapošljavanja, ekonomska situacija i hiperprodukcija kadrova, podaci su Unije za održivi povratak i integracije BiH.

- Vidimo po željezničkim stanicama, autobuskim stanicama, aerodromima da samo odlaze i mladi i cijele porodice. Razočarana sam. Ono što želimo  učiniti je to da radimo na zaustavljanju odlaska i da ova vlast bude u službi ljudi koji su naumili da idu, kazala je u emisiji "Danas" Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH.

Unija je pokrenula kampanju ''Stop iseljavanju bh. građana'' koja se prvenstveno odnosi na razvoj turizma.

- Stalno istražujemo teren kako bismo utvrdili šta tišti ljude, zato smo ponudili ovaj projekat i pokazao se odličnim. U tri općine tokom ljeta u običnim domaćinstvima zabilježen je veliki broj turista, a sada planiramo obuhvatiti još 12 općina, istakla je Zukić.

U prosjeku se godišnje oko 3.500 građana  odrekne državljanstva BiH. Trend odricanja bh. državljanstva najizraženiji je bio u periodu od 2012. do 2017. kada se, prema podacima, 21.870 građana odreklo bh. državljanstva. U posljednjih 20- ak godina, odricanjem državljanstva, država je zaradila oko 40 miliona KM.

- Taksa koju građani BiH moraju platiti, ukoliko se želi odreći državljanstva je 800 maraka. Kada se to pomnoži sa brojem građana koji su se odrekli, to je cifra. Ima jedna stavka u budžetu Vijeća ministara koja kaže "prihodi od toga", to je sramotno, rekla je Zukić.

NA VRH