Mešković: Bojim se da se i u ostalim gradovima ne desi Višegrad

Alfa TV
13.03.2019 18:29

Udruženje logoraša u Bosni i Hercegovini oštro osuđuje okupljanje i paradiranje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, jer je, kako je u emisiji "Danas" rekao Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, javno i snažno upućivanje prijetnji slobodi, životu i opstanku.

Nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet koji se odnosi na događaje od 10. marta u Višegradu, Mešković ističe da očekuje da će oni koji na bilo koji način izazivaju razdor i netrpeljivost biti sankcionisani.

- Očekujemo da sve nadležne domaći i međunarodni subjekti  sankcionišu i zabrane ne samo današnje već bilo koje paradiranje u slavu ratnim zločincima, istrebljenju i oduzimanju ljudskih života. Ovdje nije riječ o stotinu ili dvije stotine ljudi koju su došli u zvaničnim uniformama, koji su imali ista obilježja, istu komandu, sve to čini vojnu strukturu. Ja se bojim da u mnogim drugim gradovima se ne desi ovo što se desilo u Višegradu. Bošnjačko rukovodstvo moralo je više reagovati, moralo se to pod hitno sasjeći u korijenu, ističe Mešković.

Mešković ističe da kada je ovaj problem u pitanju jačanje Ravnogorskog četničkog pokreta će BiH i njenim građanima donijeti velike probleme.

- Zakon nije bio decidan, jasan ni na jedan način nije onemogućio takvo formiranje, onda kada se desi parada vojne jedinice, sile i kada se šalju poruke da će ponovo uraditi ono na čemu su stali, gdje pozivaju na mržnju, krv, klanje na ubijanje je nešto što nas zabrine. Strukture koje rade  kada je u pitanju negiranje genocida, pozivanje na ponovni zločin i ponovni genocid, naša reakcija je tu trenutna. Više prostora i mogućnosti dajemo da te strukture jačaju, znalo se da će se postrojavanje desiti, a zašto nije bilo reakcije ni sam ne znam. Dobar dio problema koji je prisutan u BiH mi bacamo pod tepih, kazao je Mešković.

NA VRH