Ćudić: Žrtve na Kazanima zaslužuju spomenik

Alfa TV

Konkurs za idejno rješenje spomenika svim žrtvama stradalim na Kazanima, koji je otvorilo Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije je zatvoren. Idejno rješenje trebalo bi biti odabrano u narednom periodu, kazao je kazao je u emisiji "Danas" koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije Edvin Kanka Ćudić i dodao da su Kazani mjesto gdje su stradali civili različite etničke pripadnosti.

- S obzirom na to da je spomenik ubijenim civilima na Kazanima dug svih građana Sarajeva, a shodno tome da ne postoji spomenik svim stradalim civilima u Bosni i Hercegovini, odlučili smo se za jedan jedinstven spomenik koji će obilježiti sve civilne žrtve rata u našoj zemlji, kazao je Ćudić.

Ćudić je u emisiji govorio i o postrojavanju pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, te iskazao zabrinutost.

- Mi smo i prošle godine govorili da u BiH postoje kontraverzni spomenici posvećeni Draži Mihajloviću, ne samo spomenici nego i ulice. Mi imamo vladajuće strukture koje nisu osudile ovo okupljanje kao što je HDZ, SNSD, SDS koje podstiču ovakve stvari, koje su kreirale svoju politiku na takvim stvarima. Mi smo napravili pakao u ovoj državi, mi se sada bavimo prepravljanjem historije. Nemogućnost da imamo jedinstveno mišljenje o ovome samo pokazuje  koliko ova država nema kapacitet da se sa time bori, ističe Ćudić.

NA VRH

Podijeli članak na