Zolotić: Da bi izgubili kilograme prvo moramo pronaći uzrok problema

Alfa TV
14.03.2019 10:28

Gotovo svakodnevne teme naših razgovora su šta jedemo, koliko jedemo, kada jedemo. Svakim se danom povećava broj raznih vrsta prehrambenih proizvoda koji svojom atraktivnom ambalažom privlače pažnju potrošača da ih kupe i konzumiraju.

O prehrani ljudi ovisi i zdravlje, a pravilna prehrana je jedan od navažnijih faktora i preduslov za normalno funkcionisanje organizma.

Kakvu hranu danas jedemo, koliko građani BiH vode računa o zdravom načinu ishrane i da li hrana može biti lijek u emisiji "TV Ordinacija" govorio je Tarik Zolotić, nutricionista.

- Svigdje u svijetu pa i kod nas u BiH dosta smo poprimili taj zapadnjački način prehrane zbog ubrzanog načina života, dosta smo prešli na brzu hranu. Zdrava  prehrana je ona kada je sva hrana koja se u toku dana unosi u organizam tako kombinirana da organizam dobije sve što mu je potrebno za normalno funkcioniranje. Roditelji koji ujutro žure na posao imaju malo vremena da pripreme pravilan doručak svojim mališanima i užinu koju će ponijeti u školu. Mnogi se zbog toga odlučuju za pecivo iz obližnje pekare ili užinu koju će dijete dobiti u školi. Ako želite da vaš potomak izraste u zdravu osobu, najbolje bi bilo ustati sat ranije i pripremiti mu zdrav doručak i užinu, ističe Zolotić.

Danas postoje razni medikamentni, dijetetski tretmani koji "obećavaju" brzo mršavljenje. Prema riječima Zolotića što su recepti za mršavljenje brži i lakši, to je i povratak kilograma brži, lakši i ne postižu se dugoročni rezultati.

- Da bi izgubili kilograme i riješili problem, prvo moramo pronaći uzrok problema i taj uzrok eliminirati. Sam proces pretilosti, gojaznosti ne nastaje odjednom, godine i godine kontinuirano nepravilne prehrane dovode do hormonalnog disbalansa, stvaranja potkožnog adipoznog masnog tkiva, koji kasnije kao simptom ima gojaznost ili pretilost. Mi nekako želimo prije da skinemo kilograme nego da ozdravimo. Gojaznost je bolest, mi moramo biti zdravi da bi smršali, kazao je Zolotić.

NA VRH