Čengić: Ove godine za dženazu u Prijedoru nijedna žrtva, za Potočare samo devet

Alfa TV
14.03.2019 18:28

Za kolektivnu dženazu u Potočarima, 11. jula ove godine, za sada su spremni posmrtni ostaci devet žrtava. Najmlađa žrtva imala je 20 godina u trenutku smrti, kazala je za emisiji "Danas" Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH. Međutim, u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli identifikovano je još više od 40 žrtava za koje se porodice još uvijek nisu izjasnile da li ih žene ukopati u julu ove godine.

- Uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima, pa porodice čekaju da li će se naći i preostali dijelovi tijela. Žrtve koje će biti ukopane ove godine, pronađene su prije više od 10 godina, pojasnila je Čengić.

Za dženazu u Prijedoru, nažalost nije spremna nijedna žrtva, jer porodice još uvijek nisu pozvane na zvaničnu identifikaciju, kazala je Čengić.

- Mi smo prije pune dvije godine pronašli grobnicu Korićanske stijene iz koje smo ekshumirali 135 posmrtnih ostataka. Uzeto je 1.500 koštanih uzoraka i oni su poslani na DNK analizu i do ovog trenutka smo dobili oko pola DNK nalaza. Potrebno je sad izvršiti reasocijaciju, sklapanje dijelova tijela. Tek onda će porodice biti pozvane na identifikaciju, pojasnila je Čengić.

Čengić je kazala da je Tužilaštvu BiH poslano nekoliko zahtijeva za pretraživanje terena radi pronalaženja masovnih grobnica, te da se još uvijek se traga za 7.228 osoba i nema nikakvih informacija gdje se nalaze njihovi ostaci.

NA VRH