Koncert posvećen velikanu Safetu Isoviću 16.marta

TV Alfa
15.03.2019 17:11

Javna ustanova Centar kulture i mladih u ovoj godini realizirat će projekat "Kultura sjećanja"  koji govori o kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. Tim povodom 16.marta u Centru kulture i mladih biće upriličen i koncert u čast velikana sevdaha, Safeta Isovića. Kako je kazala Bahrija Hadžialić, gostujući u popodnevnom programu TV Alfa, koncertom sevdaha se želi evocirati uspomena na Safeta Isovića, umjetnika koji je obilježio jedno vrijeme.

- Safet Isović bio je pobjednik mnogih velikih muzičkih festivala, dobitnik "Zlatnog mikrofona" i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča. Dvorane u kojima je održavao solističke koncerte, širom svijeta, bile su prepune kad god je gostovao. Gosti koncerta biće Abdulah Sidran i Benjamin Isović. Prije koncerta biće organizovana izložba sa umjetničkim fotografijama ovog velikana, kazala je Hadžialić.

Ističe da se održavanjem ovakvog koncerta pokušava zaštititi sevdalinka, te da se ime Safet Isović čuva od zaborava. Pored ostalh na koncertu će nastupati  Nedžad Salković, Arif Alajbegović, Mirsad Jarović, Bahrija Hadžijalić, Vesna Hadžić, Alma Subašić, Zanin Berbić, Aldijana Dizdarević.

- Naravno, tu će prevashodno biti izvođači koji su solisti, što znači da su prošli pravu školu pjevanja, odnosno kada izađu na scenu da imaju sve ono što sevdalinka traži. To podrazumijeva od izvedbe, tačnog teksta, melodije, odjeće, ponašanja, da je sve stilizovano i u skladu sa onim što radimo, ističe Hadžialić.
NA VRH