Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost

TV Alfa
15.03.2019 17:14

Novinarke su češće od njihovih muških kolega izložene online napadima i uvredama zbog tekstova koje objavljuju, nisu dovoljno zaštićene od pozvanih institucija i kolega u redakcijama, ali i teže dolaze do profesionalnog napredovanja do uredničkih pozicija -  kazale su u emisiji "danas Vildana Džekman, pravnica i aktivistica fondacije "Cure" i Ornela Čolić, menadžerica projekta „Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost“.

- Vrlo je težak položaj novinarki u odnosu na kolege. Od janura, kada je počeo projekat, bila su tri nasrtaja i jedan verbalni napad. Cilj projekta " „Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost“ je skrenuti veću medijsku pažnju i potaći na senzibilitet u odnosu prema napadima koje žene svakodnevno trpe na svojim radnim mjestima, kazala je Čolić.Mnogo više se priča o napadima na novinare, kazala je Džekman i dodala da je potrebno da novinarke prijavljuju napade.

- Najjača zaštita bila bi veća solidarnost u branši. Žene u novinarstvu često su izložene verbalnim napadima gdje ih često vrijeđaju i ponižavaju. U komentarima na različitim portalima nailazila sam na pogrdne nazive za žene novinarke, često se ističe kako je njihovo mjesto u kući, a ne u javnom prostoru i na taj način se omalovažava njihov rad. Potrebno je ponuditi neku vrstu rješenja u vidu ‘Mreže novinara’, koja bi poslužila kao platforma za podršku od strane kolega iz ove branše“, istakla je Džekman.

NA VRH