Pčelarsko Udruženje "Behar": Uskoro osnivanje oglednog pčelinjaka

TV Alfa
18.03.2019 19:02

Pčelarsko udruženje "Behar" osnovano je početkom 2007. godine s ciljem da okupi pčelare kako bi organizovano širili znanja i usavršavanje pčelarstva.  S tim u vezi, Udruženje je u više navrata organizovalo škole pčelarstva.

Svoja znanja i iskustva žele prenijeti na mlađe generacije, namjera im je da formiraju ogledni pčelinjak u Udruženju kako bi mlade sve više podsticali na bavljenje ovim poslom, kazali su u emisiji "Danas" članovi Udruženja pčelara "Behar".

- Kada smo vidjeli da se sve manje ljudi bavi pčelarstvom došli smo na ideju za formiranje oglednog pčelinjaka gdje ćemo obučavati naše mlade ljude. Namjera nam je da u saradnji s fakultetima dovodimo studente, kazao je Hajrudin Džebo, predsjednik Udruženja pčelara „Behar".

Udruženje je u toku svog petogodišnjeg rada imalo i škole pčelarstva.

- Mi sada trenutno završavamo šestu školu pčelarstva za pčelare početnike. Imali smo okrugle stolove za napredne pčelare, dovodili smo vrsne predavače , velike znalce u pčelarstvu. To veoma mnogo znači za početnike koji se tek upoznaju sa pčelarskim zanimanjem, ističe Senadin Didik, član Udruženja pčelara "Behar".

Udruženje, pored edukacije vrši organizovanu nabavku voska iz Bugojna i tokom zimskih mjeseci održavaju se okrugli stolovi na kojima se razmjenjuju iskustva i druženja pčelara.

- Mi smo obučili preko 150 mladih pčelara, početnika, imamo već vrsnih poznavalaca. Oni su veoma uspješno razvili svoje biznise i svoje pčelinjake imaju skoro u svakom kantonu na području BiH, kazao je Salih Lučkin, član Udruženja pčelara "Behar".

NA VRH