Đokanović: Epidemija morbila je mogla biti spriječena, bitna je edukacija roditelja

TV Alfa
18.03.2019 19:10

Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo ne jenjava. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednja dva mjeseca registrovano je 113 oboljelih, najviše u dobi između dvije i pet godina.

Svi oboljeli su nevakcinisani, a MPR vakcinacija je jedini efikasan i siguran način sprječavanja obolijevanja od morbila, kazao je u emisiji "Danas" doktor Dragan Đokanović, pedijatar.

- Morbili su vrlo zarazno oboljenje. Radi se o crvenkastom, slivenom  osipu. Lako se prenosi, ima ga u sekretu nosa i usne duplje. Prenosi se prilikom kihanja i dodira ruku. Nastanjuje se u plućima, moždanoj masi i koži, onda izazove upalu pluća. Usljed ozbiljnih komplikacija kao što su upala pluća, upala mekih moždanih opni i mozga, može dovesti do smrtnog ishoda, pojasnio je Đokanović.

Zaštita obolijevanja od morbila postiže se primjenom dvije  doze MPR vakcine, koje se uobičajeno daje u periodu 12-15 mjeseci i revakcinacija od četvrte do šeste  godine starosti. Svi oni koji nemaju potpuni MPR vakcinalni status, bez obzira na dob, mogu oboljeti od morbila, pojasnio je doktor Đokanović.

 - Mi smo više puta upozoravali da BiH prijeti epidemija morbila. Očito nismo ozbiljno shvatani. Nije dobra represivna metoda, kažnjavati roditelje koji ne vakcinišu djecu. Trebalo je edukovati roditelje, upoznati ih za šta je koja vakcina, koju je vakcinu država nabavila, da se objasni da su bezbjedne i da na taj način relaksiraju roditelje koji će svoju djecu dovoditi na vakcinisanje, kazao je doktor Đokanović.

Da bi se podigao nivo kolektivne imunizacije, mora da bude više od 95 odsto vakcinisanog stanovništva, objasnio je Đokanović.

NA VRH