"I to je život": Samozapošljavanje žena

Rukotvorine kao hobi i izvor prihoda

Alfa TV
20.03.2019 09:16

Nezaposlenost je jedan od gorućih problema, pogotovo kada je riječ o ženama. Činjenica da je u Bosni i Hercegovini čak 54 posto žena nezaposleno je poražavajuća. Žene u dvadesetim i tridesetim godinama života teško da mogu doći do zaposlenja jer se  poslodavci nerijetko odlučuju za kandidatkinje koje nisu i ne namjeravaju oformiti porodicu, a damama u malo poznijim godinama je apsurdno i razmišljati da mogu negdje početi raditi.

Adisa Korman, Latifa Vrpčić i Amela Čaluk u emisiji "I to je život" podijelile su svoja iskustva kako žena može zaraditi radeći u kući.

- Završila sam fakultet , radila izvjesno vrijeme i ostala bez posla. Sasvim slučajno sam saznala za Udruženje za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije u Vogošći koje je i osnovano sa ciljem podrške nezaposlenim ženama. Prošla sam kroz njihove obuke, edukacije i različite radionice. Naučila se filcanju vune, ali i stekla vještine kako napraviti neke predmete poput nakita, papuča, šešira, torbi, šalova, kazala je Korman.

Za razliku od Adise, penzionerki Latifi Vrpčić je iskustvo samozapošljavanja u pojedinim Udruženjima za nezaposlene žene uveliko poznato.

- Otišla sam veoma mlada u penziju i zahvaljujući ovakvim aktivnostima, zadnjih nekoliko godina sam veoma zadovoljna jer se bavim hobijima koji mi s vremena na vrijeme uz zabavu donose i određenu zaradu. Za ovih nekoliko godina sam naučila da šijem, pravim nakit i torbice, čak i papuče, a odnedavno i filcam, kaže Vrpčić ističući kako ne bi mogla zamisliti niti jedan dan bez stvaranja svojih unikatnih kreacija.

Jednako zaljubljena u izradu predmeta od krpa i krpica, vunice i žice je i Amela Čaluk koja je, kako kaže, oduvijek imala "žicu" za živanje.

- Ekonomista sam po struci. Cijeli svoj radni vijek sam u brojkama i proračunima tako da mi je hobi bio neophodan za relaksaciju poslije posla. Upoznala sam se i sa tehnikom filcanja vune i mogu reći da sam sada postala ovisnik o toj vrsti razonode, kazala je Čaluk dodajući kako je i dalje uposlena kao ekonomista, ali to je ne spriječava da se bavi omiljenim hobijem koji joj donosi i određenu zaradu.

NA VRH