Hasičić: Pravda danas jeste postignuta, ali nije savršena

Alfa TV
20.03.2019 18:34

Doživotna kazna zatvora Radovanu Karadžiću je očekivana, kazao je u emisiji "Danas" profesor historije Asmir Hasičić i dodao da se nije pribojavao drugačijeg ishoda.

- Ova situacija se može posmatrati iz dvije perspektive. Prva je da se ova presuda može posmatrati kao pobjeda za državu, pobjeda za sve borce koji su trunuli u rovovima, pobjeda za sve majke koje su dale sinove u ratu. S druge strane, ova presuda može biti satisfakcija i meni koji sam kao dijete sa 12 godina morao da bježim od vojske na čijem čelu je bio Radovan Karadžić, ali i mojoj supruzi, koja je djetinjstvo provela u opkoljenom Sarajevu. Danas smo konačno dobili pravdu, kazao je Hasičić.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu utvrdio je da tužioci nisu pokazali da je donesena greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992. u sedam bh. opština. To profesor Hasičić smatra očekivanim, ali nepravednim.

- Nisam se nadao promjenama u toj tački. Sudbina tih sedam opština se rješavala još na suđenju Slobodanu Miloševiću. Presudom je bilo je presuđeno da je on kriv za genocid u tih sedam opština. Međutim, Milošević je 2006. godine  umro i nije osuđen u konačnici. Nakon toga Tribunal je promijenio odnos prema tim opštinama. Smatrao je da nije bilo tog inteziteta,  brzine i organizacije da bi bilo okarakterisano kao genocid, nego samo kao zločin. Tako da, pravda danas jete postignuta, ali  nije savršena, pa žrtve iz tih opština moraju da traže pravdu u pojedinačnim suđenjima, pojasnio je profesor Hasičić.

NA VRH