Počela kampanja "KO SI i koje je tvoje pravo?" za osobe s invaliditetom

TV Alfa
21.03.2019 16:55

Osim nedostatka obrazovnih programa, osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini još uvijek se susreću i sa ograničenom mogućnošću sticanja radnog iskustva, nedovoljnom podrškom lokalnih zajednica, ali i brojnim drugim preprekama u okruženju.

Kampanja "KO SI i koje je tvoje pravo?" koja se provodi na teriotoriji Bosne i Hercegocine i Crne Gore ima za cilj podići svijest javnosti o pravima osoba s invaliditetom, s naglaskom na pravo na rad i zapošljavanje.

- U okviru kampanje KO SI i koje je tvoje pravo? snimljen je kratki video spot koji će se emitirati na televizijama u BiH i Crnoj Gori, a koji na vrlo jasan način ukazuje na prava koja imamo, uključujući i pravo osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje. Oni koji ga neće vidjeti na televiziji mogu svakako na internet kanalu, sve u cilju kako bi sve veći broj javnosti bio upoznat sa ovom kampanjom, kazao je u emisiji "Danas" Josip Milanović, projekt koordinator kampanje.

Kako je kazao, kampanja je samo jedna od aktivnosti projekta "Stvaranje novih mogućnosti".

- Mnoge su aktivnosti koje traju dvije godine. Mi nismo samo pričali o zaposlenju osoba sa invaliditetom, mi smo i uspjeli pronaći mjesto za njih. Pronašli smo mjesta gdje će oni odraditi pripravnički staž, i uspjeli smo zaposliti 21 pripravnika, istakao je Milanović.

    
NA VRH