Na "Lut festu" od 12. do 17. maja, ove godine 19 pozorišta iz 11 zemalja

TV Alfa
22.03.2019 17:11

Na ovogodišnjem 20. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest", koji će biti održan u Istočnom Sarajevu od 12. do 17. maja, učestvovaće 19 pozorišta iz 11 zemalja. Ovogodišnji Festival biće održan pod motom "Anima u srcu", s ciljem proslave ljubavi i veličanja lutkarstva i lutkarske umjetnosti u  BiH, kazala je u emisiji "Danas" izvršna producentica Festivala Aleksandra Mitrić - Štifanić.

- Ove godine možemo da se pohvalimo velikim jubilejom i rođendanom. To nije samo 20 godina Festivala, nego i 20 generacija nove, mlade, pozorišne publike. Učestvovaće pozorišta iz BiH, Srbije, Hrvatske, Bugarske, Španije, Italije, Austrije, Estonije, Belgije, Kazahstana i Turske. Ove dvije decenije Festival je kroz lutkarska ostvarenja učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u svojim srcima gaje čistotu duše i prave vrijednosti, kazala  Mitrić - Štifanić.

Prema njenim riječima, ovogodišnja selekcija festivalskih predstava, opisuje sve etape kulturnog razvoja čovjeka: od mita, bajke, preko folklora do intelektualnih i apstraktnih, kroz koje treba da prođe svako dijete na putu vaspitanja i odrastanja, rekla je Mitrić - Štifanić.

- Ove godine Festival će obilježiti lutkarski karneval. Festival je kroz ovih 20 godina dostigao nivo svjetskih festivala, prepoznat je na mapi lutkarskih festivala. Ove godine će dizajn biti u duhu tradicionalnog predstavljanja lutkarstva, pojasnila je producentica.

    
NA VRH