Resić: Uskoro predstave za osobe s poteškoćama u razvoju

TV Alfa
22.03.2019 17:17

Pozorište mladih Sarajevo prva je institucija kulture koja je ispunila obavezu koju je država preuzela ratificirajući Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a to je da kao javna ustanova učini sve kako bi i osobe s poteškoćama mogle uživati u kulturnim sadržajima. Inače, kako je kazao u u emisiji "Danas" Adnan Resić, organizator Pozorišta mladih Sarajevo, ova kulturna ustanova u ranijem periodu mnogo je uradila i na izgradnji inkluzivnog teatra.

- Mi smo potpisali Memorandum sa Udruženjem "Život sa down sindromom FBiH", radili smo na vizuelnom identitetu, prilagođavanju Pozorišta  mladih svim kategorijama osoba sa posebnim potrebama, te djecu sa poteškoćama u razvoju. Pozorište je prilagođeno sa  taktilnim pločama sa signalizacijom, radimo i na prilagođavanju predstava za osobe sa poteškoćama u razvoju, na šta smo veoma ponosni, kazao je Resić.

U toku je realziacija novih projekata i kako najavljuje Resić ove godine biće dosta bogat program i za svakoga po nešto.

- U Pozorištu mladih mart je uvijek radni, dosta aktivnosti imamo, posebno što se i 27. mart obilježava kao Svjetski dan teatra. Mi smo krenuli i sa projektom "Princeza na zrnu graška" u režiji Danijele Gogić, čija će premijera biti upriličena 12. aprila. Dosta bogat program imamo i drago mi je što je posjećenost jako dobra, imamo finu saradnju sa školama osnovnim i srednjim ali i sa fakultetima, ističe Resić.

NA VRH