Mirsada Poturković u emisiji "Danas"

Prošle godine od roditelja oduzeto 94 djece, sve teži oblici zlostavljanja

TV Alfa
25.03.2019 17:02

Statistike pokazuju da je broj oduzete djece od roditelja u BiH  u porastu iz godine u godinu. Samo u  prošloj godini od roditelja  je oduzeto 94 djece, od kojih čak 86 u FBiH i osam u RS. Prema podacima socijalnih službi sva djeca su predata nadležnim službama ili su data u hraniteljske porodice.

U posljednje četiri godine u Kantonu Sarajevo situacija nije toliko alarmantna, kazala je u emisiji "Danas" stručna saradnica za informacije i komunikacije Centra za socijalni rad KS Mirsada Poturković i pojasnila da je u prošloj godini u KS troje djece  oduzeto od roditelja, a u četiri porodice je oduzeto roditeljsko staranje. Prema njenim riječima, slična situacija je bila i prethodnih godina.

- Gledajući statistiku, 2014. godine je u KS evidentirano 719 djece žrtava nasilja. U 2018. godini je evidentirano 519 djece, što znači za 200 djece manje nego 2014. godine. Ono što je primjetno, to je da je oblik nasilja i zapostavljanja teži, ozbiljniji i sa težim posljedicama nego ranijih godina, kazala je Poturković.

Prema njenim riječima, roditelji djece koja od malih nogu proživljavaju torturu ili nasilje uglavnom su ovisnici ili imaju određene duševne smetnje, a svako dijete koje svjedoči nasilju je žrtva nasilja.

- Najčešće prijave su bile od susjeda ili rodbine. Prijava od zdravstvenih institucija, ranijih godina, nismo toliko imali, ali u prošloj godini taj broj je veći. Imamo sada i prijava od obrazovnih institucija, od nastavnika i direktora, dodala je Poturković.

             
NA VRH