Svetlana Cenić u političkom magazinu "Acta"

Persona non grata, Željko Komšić u vlast samo uz Čovićevo pomilovanje

Prema njenim riječima, razumljiv je stav stranaka koje ne žele koalirati s nacionalno orijentiranim

Avaz.ba
25.03.2019 22:57

Sama ideja o postojanju koalicione saradnje između HDZ-a BiH i DF-a izaziva sumnjičavost u javnosti, a funkcioniranje partnera zasnivalo bi se isključivo na nepovjerenju, ocijenila je u političkom magazinu "Acta" politička analitičarka i ekonomistica Svetlana Cenić.  

- Biće zanimljivo da vidimo šta ako DF ne bude prihvatljiv partner HDZ-u, ako HDZ kaže mi ne možemo oprostiti to što je za člana Predsjedništva BiH izabran gospodin Željko Komšić. Kada gledamo s druge strane, bile su poklade, pa su palili i Komšićev lik, proglašen je personom non grata u toliko općina i sad odjednom u tim općinama treba da dođe Komšić, jer je koalicioni partner HDZ-u. Kako da funkcionira ta koalicija u uslovima nepovjerenja, uslovima trgovine, kazala je Cenić.

Komentirajući u HDZ-ovu zainteresiranost za preuzimanje Ministarstva vanjskih poslova BiH, Cenić je ocijenila kako bi u tom slučaju četverogodišnji mandat protekao u lobiranju za izmjene Izbornog zakona u BiH.

- Svi očekujemo da će to biti, na svakom sastanku u narednim godinama da treba da se promijeni Izborni zakon. Ne znam hoće li neko reći, ako se mijenja Izborni zakon, hoće li Hrvati dobiti i pravo u Republici Srpskoj da glasaju za svog legitimnog predstavnika, jer ni to pravo sad nemaju, rekla je Cenić.

Prema njenim riječima, razumljiv je stav stranaka koje ne žele koalirati s nacionalno orijentiranim, ali nameće se pitanje kako će funkcionirati razjedinjena opozicija.

- Ja razumijem stranke koje kažu mi nećemo s nacionalnim strankama u koaliciju, dobro. Ali, ako pravite vi koaliciju na federalnom ili državnom nivou, ne možete je napraviti bez nacionalnih stranaka, tj. HDZ-a. Tu ste poslali poruku da vi nećete nikako. E, sad hoćete li uspjeti da mijenjate stvari kao jaka opozicija ako ste razjedinjeni, ako svaki čas neko može da izbuši to, ma ne znate šta će sutra biti. Kad je riječ o Bh. bloku voljela bih da je to bila jedna kompaktna cigla, koja bi uzela sve pod svoje i rekla sad ćemo mi nametati tempo i SDA-u. Ali ako je jedini kohezioni faktor da su protiv SDA šta se tu može uraditi, pojasnila je Cenić.

Istakla je da su HDZ BiH i SNSD u takvoj poziciji da mogu blokirati sve procese u zemlji.

- Mogu blokirati sve, tako im se može. Tako su domovi naroda formulirani. Pojavila se neka deklaracija u kojoj piše da će poštovati Ustav, ma ti piši, potpiši to je tvoja obaveza. Kao pogađaju se oko resora sad, pa onda dok ovaj smijeni onoga, pa dok onaj ovoga, pa se saradnje završe s ovim i onim, eto nama lokalnih izbora. Evo već se hvata niski start za lokalne izbore. Dok se podijele resori i dogovore se, pitanje je kada će neko iskočiti iz koalicije, pa ćemo imati prekomponovanje. Sve su to iste stranke, isti ljudi, kazala je Cenić.

Hajmo Jovo nanovo

Komentirala je i "uslovljenost" formiranja vlasti NATO putem BiH.

- Ono što se obavezao i potpisao gospodin Radmanović ugrađeno je u sve te dokumente, ali ne znači članstvo u NATO. Da li mi svaki put treba da budemo taoci nekih politika za koje je danas nešto prihvatljivo, sutra nije, pa puj pike ne važi, hajmo sve Jovo nanovo. To državu ne vuče ka naprijed. Daj nam recite kad vi to odustajete, kad pristajete, zašto, upitala je Cenić.

Razumije strahove i odbojnost srpske strane prema NATO-u.

- Jer bombardovan biti lako nije. Uvijek strada civilno stanovništvo koje nije je vodilo politiku, to stanovništvo možete okriviti samo zato što je izabralo nekog ko je vodio ovakvu ili onakvu politiku ko je napravio haos i katastrofu, pojasnila je Cenić. Presuda Karadžiću očekivana, Srbi nisu raščistili sami sa sobom

Politički guru

Ocijenila je da je gruba politička retorika o nacionalnoj podijeljenosti našla plodno tlo u BiH.

- Primjer uvijek ide s vrha do dna. To nešto što je na vrhu treba da daje primjer i da daje tempo. Recimo, neki modni guru rekao šta je u trendu onda vidite ljude sve ko klonirane, svi isto nose, jer je neko rekao da je to moda. Kada bi naše državno rukovodstvo nametnulo drugu retoriku, drugi model ponašanja mislim da bi se to prenijelo i po dubini. Mi gledamo uvijek u vrh i onda se svrstavamo, uvijek mora da bude neki mesija, neki vođa u kojeg ćemo mi gledati i sebe kriti u masi, dodala je Cenić.

Svetlana Cenić je Srpkinja

Smatra i da će presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor imati političke implikacije po BiH.

- Sada će se i glasačko tijelo dići i reći kako vi možete da učestvujete u vlasti s onima koji negiraju genocid, koji negiraju presude. Ime Karadžića biće povod za nova politička prepucavanja sigurno. Mi (Srbi) smo propustili da završimo taj posao odmah poslije rata. Evo ja neću govoriti ni o Hrvatima, ni o Bošnjacima, govorit ću iz svog dvorišta, Svetlana Cenić je Srpkinja. Srbi su sami sa sobom trebali raščistiti i danas bi sve bilo drugačije. To se ko trakavica razvlačilo 25 godina i onda se desi još žešća retorika i evo svjedoci ste da je bilo onih koji su govorili da Karadžić treba da završi u Hagu, sada je to sasvim druga priča. Šta se to promijenilo ili je to podilaženje biračkom tijelu, stvaranje nacionalnih torova. Istina se gurala u kraj, ocijenila je Cenić.

Naglasila je da je na vlastitom iskustvu srpski narod trebao naučiti lekciju.

- Istina, pomirenje i poštovanje žrtvi, to je na prvom mjestu, ali mi smo radili nešto sasvim kontra. I šta sad mi kao očekujemo druge rezultate, upitala je Cenić, te dodala da je zbog toga i očekivala doživotnu robiju za Karadžića.

Ne daj se predsjedniče

- Iskrena da budem jesam očekivala ovakvu presudu. Očekivala sam da će biti strožija kazna nego u prvom momentu. Ja ću sad malo podsjetiti na Srbe koji nisu doprinijeli, na sve oni koji su se eksponirali i govorili upravo na štetu, tj. potvrđivali ono što je Haški tribunal rekao. Ta zapaljiva retorika, strašno je bilo na društvenim mrežama, ja sam mislila umrijeću čitajući komentare, čak tipa: što nismo dovršili posao, ne daj se predsjedniče.... Je li oni rade u korist svog naroda, kazala je Cenić.

Bog je na našoj strani

Kako je istakla, da su Srbi čistili svoje redove od mangupa ništa od ovoga sada ne bi bilo.

- Očekivali smo takvu presudu i jer se Radovan Karadžić krio tolike godine, ja ne mogu da prihvatim da je to neka zaštita srpskog naroda. Da je tad izašao pred lice pravde, pa i da se vratimo u prošlost da su Srbi htjeli i da je bila drugačija politika, da se dokumentovalo mnogo od tih stvari mnogo toga bi bilo manje. Tad je bila politika, što je mene izbezumljivalo, Bog je na našoj strani, istina je na našoj strani. Kako je na našoj strani ja to ne znam. Uvijek kada se pogrešno postave stvari rezultat bude takav i šta sad treba očekivati. Vratimo se i budimo pošteni, kada je Radovan Karadžić bio uhapšen, nakon toliko godina koliko je proveo u Beogradu u svojstvu nekog doktora Dabića, Srbi nisu baš nešto reagirali. Bilo je nešto organiziranih protesta, ali to je tresla se gora rodio se miš. Bilo je vrlo malo busanja u prsa, jer je tada među Srbima prevladao komentar on se krio, a mi smo ovdje bili izloženi ovom i onom, rekla je Cenić.

Osvrnula se i na svoju "ratnu prošlost", te svjedočenje u Haškom tribunalu.

- Nikad nisam krila ni gdje sam radila, to stoji u mom CV-ju. Hiljadu puta sam objašnjavala kako sam se zatekla u tim vodama i imam samo jedno kajanje u životu, a to je što sam se vratila iz Engleske i upala u sve to tokom rata. Nikad nisam krila ni to suđenje, ali dosta toga vađeno je iz konteksta, molila sam ljude da pročitaju u cijelosti, pa da onda sude. Ja nisam pristala ni da budem zaštićeni svjedok, pokajala sam se zbog toga, jer sam samo dobila probleme. Ja nikada nisam govorila da logori nisu postojali, nego da ja kada sam bila sa stranim novinarom tu više nisu bili logori. Kao svjedok u Haškom tribunalu ja sam govorila ono što sam vidjela. Govorila sam kako je to izgledalo i da to meni ništa nije bilo uredu. Sigurno je bilo da nikad niko neće stranom novinaru dozvoliti da uđe u logor. Nakon posjete Crvenog krsta, podsjećam, ostali su nešto kao sabirni centri, to je bila jedna ružna slika, prisjetila se Cenić.

"Geografske međe" na telekomunikacijskom tržištu

Kao ekonomistica i poznavalac telekomunikacijskog tržišta komentirala je i smanjenje cijena rominga u regionu.

- Uvođenje rominga je veliki finansijski gubitak za sve operatere u regionu. Svi su to potpisali, ali najjači udar je bio na BH Telecom. Gospodin Dodik je odmah rekao to ovi iz BH Telekoma nešto neće. Svi operateri su potpisali molbu da se odgodi primjena i zbog tehničkih promjena, svi moraju kompletan sistem mijenjati, dakle billing, po kome se vrši i obračun. Drugi razlog je i veliki pad prihoda ako se ukine, jer svaki, kažem svaki od operatera, je rekao treba da se prestrojimo u hodu, rekla je Cenić.

Najavila je i da će 4G mreža u većim centrima proraditi već u aprilu, a u ovoj godini se počinje i s testiranjem 5G mreže.

Prema njenim riječima, nekadašnje "geografske međe" na telekomunikacijskom tržištu nestaju.

- Ako postoji opasnost da bude monopol na tržištu nadam se da će Konkurencijsko vijeće na adekvatan način reagirati. Inače je u mnogim stvarima bio problem s tim vijećem, ali isto tako vjerujem da ostali operateri neće sjediti skrštenih ruku. Do operatera je da i oni naprave iskorak i da prave balans, što veća konkurencija biće bolje klijentu, zaključila je Cenić.

Komentari

NA VRH