U četvrtak 74. godišnjica smaknuća 55 antifašističkih ilegalaca

Alfa TV
26.03.2019 18:39

Na spomen obilježju ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu u četvrtak, 28. marta, biće odata počast i položeno cvijeće u znak sjećanja na ilegalce, koji su smaknuti u noći sa 27. na 28. mart 1945. godine. Odlukom ustaškog prijekog suda, te noći, pred samo oslobođenje Sarajeva obješeno je 55 antifašista, građana Sarajeva, podsjetio je u emisiji "Danas" član Upravnog odbora UABNOR Centar Ago Prljača.

- To su bili ilegalci antifašističkog pokreta. Glavni cilj vješanja bio je zastrašivanje građana Sarajeva koji nisu poklekli ni pred ovim zvjerskim činom i uništenje otpora partizana koji su se borili za svoj grad i državu. U akciji čišćenja Sarajeva ubijeno je i izmasakrirano 800 patriota u tzv. "Berkovića vili", a u pripremi je bio i spisak partizanskih porodica, kao i posljednji transport 450 patriota za Jasenovac, ali nije im uspjelo, jer je 10.000 ilegalaca i patriota oslobodilo Sarajevo, kazao je Prljača.

U filmu "Valter brani Sarajevo" opisane su te scene, a na mjestu zločina podignut je spomenik u obliku kocke, kao znak sjećanja na obješene građane Sarajeva i kao opomena budućim generacijama.

- Obilježavanje počinje u 13.30 sati. Da zajedno podsjetimo da je Sarajevo antifašistički grad. Treba se podsjećati, da se zna da su se uglavnom  građani suprostavljali i sprečavali da neprijatelji ostvare ciljeve, kazao je Prljača.

NA VRH