Grahić: Novi detektori generacije "ALIS" ubrzaće proces deminiranja u BiH

TV Alfa
27.03.2019 16:46

Trenutna veličina sumnjive opasne površine u Bosni i Hercegovini iznosi više od milion kilometara kvadratnih ili oko 2,1 posto. U BiH je još uvijek zaostalo od 75.000 do 80.000 mina. Minski problem prisutan je u 129 opština, odnosno 1.398 ugroženih mjesta.

- Aktivno radimo svih ovih godina. Od početka ove godine imali smo oko 180 zahtjeva građana za uklanjanjem mina. Otapanjem snijega mine su isplivale na površinu i građani prilikom uređenje imanja nailaze na njih. Mi smo 24 sata na raspolaganju, a i apelujem da nas pozovu na 121, poručio je u emisiji "Danas" Enver Grahić vođa Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava u  Upravi CZ FBiH.

Uprava CZ FBiH u saradnji sa Univerzitetom Tohoku iz Japana i Centrom za tehničke nauke Organizacije za primijenjeno naučno istraživanje iz Haga predstavila je Projekat ispitivanja minskih detektora naredne generacije "ALIS". Riječ je o detektorima sa dvojnim senzorima namijenjenih otkrivanju mina na terenima kontaminiranim velikim količinama metalnog otpada.

- To je najnovija vrsta detektora. Oni su u fazi provjere i dobićemo za početak nekoliko komada. Mi sada imamo detektore koji reaguju na kamen u kojem ima minerala, reaguju na obični metal, pa nam to često otežava i usporava proces. Novi detektori bi ubrzali proces manuelnog deminiranja upotrebom algoritama za obradu signala koji demineru daju vizuelni prikaz detektovanog predmeta što je novina u detekciji mina, kazao je Grahić.

Kako je rekao, testna faza upotrebe novih detektora  trebala bi početi u ovoj godini, a strategija je da BiH do 2025. godine bude očišćena od mina.

- Primjenom ove tehnologije proces deminiranja bi bio gotovo dvostruko ubrzan, smanjenjem manuelnog rada uloženog u provođenje procedura deminiranja. Proces deminiranja bi bio ubrzan u samom korijenu, na nivou deminera, čime bi cijeli postupak bio unaprijeđen, pojasnio je Grahić.

            
NA VRH