Solaković: Nemojte pred dragog Boga da se dođe s pelenama

Alfa TV
28.03.2019 13:49

Bosna i Hercegovina spada među vodeće zemlje u svijetu po broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Vodeća je zemlja i po gojaznosti djece kazao je u emisiji  "TV Ordinacija" prof. dr. Emir Solaković opći, srčani i vaskularni hirurg.

- Kada govorimo o zdravom životu treba da znate da naš organizam napravljen prije stotinu i stotinu godina i on se nije mjenjao. Čovjek je stvoren da lovi, on je bio lovac, lovio je u šumama i jeo ono što je nalazio u prirodi. Trebamo da se ugledamo na naše pretke koji su lovili i jeli zdravo. Ne kažem da vi sada trebate otići u park sa kopljem i loviti zečeve i slično. Danas imaš na pijaci svega, ali trebamo paziti kako to pripremamo da ne bi sve uništili, kazao je dr. Solaković.

Tvrdi da je čovjek, odnsno organizam mašina, koju treba osluškivati baš kao što se osluškuje automobil.

- Organizam je kao auto, ako u vaše auto koje je dizel sipate lož ulje ono će upaliti, vozit ćete vi, ali do kada. Neko vam planinari po mozgu, šef, žena, djeca... Dođete kući, morate imati mir, a i tamo stres. Ne palim televiziju. Ne koristim internet. To je gubljenje vremena, na taj način izbjegavam, stres. Vi ste ti koji držite svoju sudbinu u ruci i nemojte pred dragog Boga da se dođe s pelenama i slično. Sve je na vama. Čuvajte zdravlje i štedite novac. Bolje vam je malo kašljucati, a imati para. Sigurniji ste kada imate novca. Ostavljate ga sa strane, šta ćete od kokuza u Bosni. Razboljet ćete se odmah, ističe doktor Solaković.

NA VRH