Bajrović: Kultura na margini, ne uzima se ozbiljno koliko bi trebala

Alfa TV
29.03.2019 18:30

U povodu Svjetskog dana pozorišta u Narodnom pozorištu Sarajevo izvedene su dvije predstave "Palčica" za  one najmlađe, dok je u večernjem terminu prikazana i predstava "Gazi Husrev–beže ili Bukagije".

- Mi smo ispunili taj dan i za najmlađu našu publiku, ali i za odrasle. To je ono što je naš doprinos obilježavanju ovog za nas vrlo značajnog datuma. Mnogi su nas pitali zašto to ne podignemo na malo veći nivo, međutim pozorište je skromna umjetnost, pozorišni umjetnici su skromni po svojoj prirodi, tako da mi svake godine ovaj datum obilježimo radno i skromno, kazao je u emisiji "Danas" Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Rečenica "daske koje život znače" za Bajrovića predstavlja mnogo toga, ističe da se višestruko može tumačiti, te da je to život na razne načine.

- Ljudima koji su na tim daskama, život prođe na tim daskama, ali na njima se stvara i neki novi život, imaginarni, neka iluzija. Želio bih da se to može prenijeti na same konzumente odnosno publiku, da te daske i sve to što se dešava na njima na neki način oplemenjava i njihov život. Nažalost, danas kultura nije u centru pažnje uvijek je malo po strani, na margini, ne uzima se toliko ozbiljno koliko bi trebala, ističe Bajrović.

Bajrović je najavio  da je Fondacija za muzičke umjetnosti za jubilarno izdanje 25. Sarajevskih večeri muzike koje će trajati od 9. do 17. maja, pripremila osam koncerata i muzičku radionicu o jazz harmoniji. Festival će zvanično biti otvoren 10. maja koncertom maestra Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo.

NA VRH