"I to je život": Bh. studenti na privremenom radu u Njemačkoj

Prilika za srednjoškolce i studente iz BiH: Plata od 1.000 do 1.400 eura

Alfa TV
04.04.2019 09:50

Studenti iz Bosne i Hercegovine odnedavno mogu odlaziti u Njemačku na privremeni rad i zaraditi solidnu svotu novca za današnje uvjete. Zahvaljujući Svjetskoj studentskoj mreži dijaspore, učenicima četvrtih razreda srednjih škola iz BiH, Srbije i Makedonije, te studentima koji su zamrzli status iz finansijskih razloga u 2019. godini dodijeljeno je 150 radnih mjesta za mlade u Njemačkoj.

Prema riječima profesorice Almire Salkić, predsjednice Svjetske studentske mreže dijaspore, za prijavu su potrebne samo kopije lične karte i pasoša, te potvrda o status studenta.     

- Ovo je izvrsna prilika da studenti lošijeg imovinskog stanja, odu na privremeni rad i zarade novac za nastavak studija. Sve procedure oko dobijanja vize, kao i organizacije pronalaska poslodavca, smještaja i prijevoza preuzima Svjetska studentska mreža dijaspore. Mjesečna neto zarada se kreće od 1.000 do 1.400 eura, objašnjava Salkić.

Izvrsne utiske u emisiji "I to je život" podijelili su Vahid Karić i Rašid Haskić, studenti informacionih tehnologija.

- Zaradio sam dovoljno novca da nastavim studij, ali i da finansijski pomognem svojim roditeljima. Radio sam u skladištu u jednoj firmi. Ono što je pozitivno iskustvo je red i disciplina u toj zemlji, ali i korektan odnos poslodavaca prema radniku, kazao je Karić, ističući kako će ponovno aplicirati za odlazak na privremeni rad.

Njegov kolega s prve godine studija dijeli isto iskustvo i mišljenje.

- Vratili smo se s novcem i radnim iskustvom i planiramo ponovo ići u Njemačku. Vahid i ja smo radili u skladištu jedne veoma uspješne i svjetski poznate firme, a ostali student imaju mogućnost da rade u ugostiteljstvu kao pomoćna radna snaga u kuhinjama, zatim kao pomoćna radna snaga u hotelima i odmaralištima...  Studenti se pri ferijalnom radu tretiraju jednako kao i drugi radnici i uživaju istu zaštitu u pogledu radnih prava, zdravstvenog osiguranja i osiguranja na radu, naglašava Haskić.

Oglasi

NA VRH