Teufik Hadžiosmanović u emisiji "TV Ordinacija"

Zrak je pun polena, treba biti oprezan

Alfa TV
04.04.2019 09:54

Proljeće je period kada su alergijske bolesti najizraženije. Razlog tome su inhalatorni alergeni, takozvani poleni drveća i trave, koji se na našim prostorima javljaju već u februaru.

Veliki broj ljudi u svijetu žrtve su sezonske alergije i ta brojka stalno raste. O proljetnim alergijama u emisiji "TV Ordinacija" govorio je prim. dr. Teufik Hadžiosmanović, specijalistom za plućne bolesti.

- Alergija je odgovor imunog sistema na podražaje iz okoline. Kad organizam atopičara, odnosno alergičara, dođe u kontakt s alergenom, u ovom slučaju polenom, koji već genetski determinirano ima povećan broj imunoglobulina E, dolazi do reakcija koje se različito manifestiraju. Prije svega to je vazomotorni ili alergijski rinitis. Kod oboljele osobe iz nosa curi bistri sadržaj, oči su crvene i svrbe, a javlja se i kihanje. Posebno težak simptom je svrbež u sluznici nosa. Daleko teže stanje je alergijska astma koju karakteriziraju napadi kašlja i otežanog disanja te "sviranje" u prsima, ističe dr. Hadžiosmanović.

U slučaju vazomotornog rinitisa osobi se propisuju antihistaminici koji neće izliječiti bolest, ali će simptome držati pod kontrolom. Kod težih slučajeva, u terapiju se uključuju i kortikosteroidni sprejevi za nos.

- Astmatičarima se daju antileukotrijeni, kortikosteroidni sprejevi, koji su obavezni u terapiji astme, zatim beta agonisti dugog i kratkog djelovanja koji su simptomatska terapija, ali i stari lijekovi, koje smo ponekad primorani upotrijebiti, kao što je aminofilin. U teškim slučajevima pacijentu se daju i peroralni ili parenteralni kortikosteroidi kako bismo zaustavili napad. Vazomotorni rinitis se javlja u proljetnom periodu i najčešće ta najveća koncentracija polena je ujutro i tada treba izbjegavati izlazak vani, upozorava dr. Hadžiosmanović.

NA VRH