"I to je život": Vrijeme je za uređenje vrta i balkona

Veoma je bitno kada i gdje posaditi određeni grm

Alfa TV
10.04.2019 18:52

Kada se odlučiti na sadnju ukrasnog bilja? Koje cvijeće odabrati za koje podneblje? Kakvi grmovi mogu opstati u vašim vrtovima, a kakvi u balkonskim saksijama? Kakvo kamenje je estetski najefektnije za dekoraciju u vašem vrtu?

Na ova i slična pitanja u emisiji "I to je život" odgovaraju Dino Hadžidervišagić, docent na Šumarskom fakultetu u Sarajevu, Rešid Čosibegović, predavač stručnih predmeta poljoprivrede i voditelj dijela nastavnog procesa za poljoprivredu u JU Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu i Kaja Pavlović Kožul, dekorater vrtova.

- Moj posao podrazumjeva projektiranje zelenih površina. Činjenica je da se bavim uređenjem gradskih parkova, ali često moje savjete traže i pojedinci sa velikim privatnim zelenim površinama, odnosno vrtovima oko svoje kuće. Veoma je bitno kada i gdje posaditi određeni grm, ali i odrediti mjesto za neko stablo. Prvenstveno treba obratiti pažnju na položaj sunca u odnosu na sadnicu, ali i na položaj kuće uz koju se sadi to stablo. Pojedina stabla imaju toliko veliko korijenje da mogu oštetiti temelje objekta, kazao je Hadžidervišagić, naglašavajući kako je prilikom projektiranja vrta neophodna konsultacija za stručnom osobom.

Da se treba posavjetovati sa stručnjacima agronomima ili šumarima, smatra i prof. Čosibegović koji buduće cvjećare podučava metodama ispravne sadnje i uzgajanja ukrasnog bilja.

- Ovisno o tome želimo li otjerati štetne ili privući dobre kukce možemo odabrati uzgoj raznih biljnih vrsta koje će imati višestruku ulogu. U lončanicama na balkonima, terasama, u dvorištu, vrtu ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, tinkture, biti dekorativne, ali i djelovati na kukce. Svakako je preporučljivo da se konsultirate sa prodavačem u rasadniku o kakvim je rasadima riječ, na koji način pripremiti zemlju, ali i koliko puta zalijevati tek posađenu biljku, objašnjava prof. Čosibegović.

Uz sva pravila sadnje i uzgajanja sadnica, potrebno je imati i ukusa oko samog usklađivanja ukrasnih biljaka i ukrasnog kamena ili drveta. Za to je potrebno iskustvo, ali i ljubav prema svemu lijepom u prirodi, smatra Kožul.

- Isključivo se bavim uređivanjem vrtova sa grčkim kamenom thassosom i mljevenom borovom korom, malcom, koja se radi u prirodnoj ili umjetnoj boji. Naravno uz ova dva prirodna materijala treba znati koje cvijeće zasaditi u kojem dijelu vrta. Svakako, umijeće je znati odabrati vrstu cvijeća, ali i uskladiti boju u jednoj saksiji - objašnjava Kožul, ističući kako nerijetko nakon dobro obavljenog posla, nastavi održavati ljepotu biljaka u vrtu, što rezultira prekrasnim ambijentom i zadovoljnim klijentima.

NA VRH