Jedina prevencija očnih bolesti su redovni pregledi

Alfa TV
11.04.2019 09:58

Rijetki se mogu pohvaliti savršenim vidom, kako u mladosti, tako i u kasnijoj životnoj dobi. Nasreću, brojna očna oboljenja danas su izlječiva.

O najčešćim očnim oboljenjima i anomalijama, te na koji način se ova oboljenja mogu tretirati U emisiji "TV Ordinacija" govorio je oftamolog Suad Karčić. On je kazao kako je u ovom periodu godine kada je visoka koncentracija polena u zraku najčešća anomalija oka konjuktivitis 

- Očne alergije poznate su i kao alergijski konjuktivitis. Kao i kod ostalih alergijskih reakcija, uzrokovane su radom imunološkog sistema. Kada imate alergiju, vaš organizam reagira na tvari koje nisu toliko štetne, poput prašine, plijesni ili životinjskih dlaka. Oslobađa se histamin, tvar koja uzrokuje oticanje i upalu. Krvne žile u vašim očima naotiču te one postaju crvene, suzne i iziritirane, kazao je doktor Karčić.

Doktor je kazao kako je  vid jako bitno redovno kontrolirati te obaviti ljekarski pregled čak i na neke bezazlene simptome koje se mogu javljati u početnim fazama nastanka glaukoma kao što su suzenje očiju, osjećaj umora kao i česte promjene dioptrije koje pacijenti gotovo uvijek zanemaruju i pripisuju drugim uzročnicima.

- Jedina prevencija su redovni pregledi, a naročito trebaju o tome voditi računa osobe koje imaju bliskog srodnika u porodici koji već ima ovu bolest, zatim hipertenziju, visoku minus ili plus dioptriju te osobe s dugogodišnjim dijabetesom. U starijoj životnoj dobi dolazi do degenerativnih promjena na tkivima i cijelom organizmu. Degenerativne promjene na oku sprečavaju oticanje očne vodice te dolazi do povećanog očnog pritiska, ističe dr. Karčić.

NA VRH