O izmjenama Izbornog zakona BiH ponovo od naredne sedmice, šta je novo?

TV Alfa
13.06.2018 18:41

Sastanak političkih lidera i predstavnika Međunarodne zajednice u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, iako je najavljen - neće biti održan ove sedmice.

Pregovori će, saznajemo, biti nastavljeni tek naredne sedmice.

Da li su se stavovi promijenili, zašto najavljeni sastanak nije održan i šta ako dogovor ne bude postignut pitanja su koja smo uputili sudionicima ovih sastanaka.

Iz OHR-a su odgovorili da se relevantne odluke Ustavnog suda BiH moraju se provesti.

- Strane koje su uključene u ovo pitanje moraju usmjeriti svoju energiju na postizanje kompromisa u vezi sa izmjenama izbornog zakona. Kao što je jasno istaklo Vijeće za provedbu mira, relevantni organi vlasti u BiH moraju poduzeti potrebne korake kako bi omogućili neometano provođenje rezultata Opštih izbora 2018.godine, iskoristili preostalo vrijeme do izbora da preusmjere svoje djelovanje i ostvare ono što je bitno za bh. građane i ne povlače jednostrane poteze koji bi narušili političku stabilnost zemlje, stoji u odgovoru OHR-a.

Za televiziju Alfa iz Delegacije EU rečeno je da prijedlozi moraju poštovati sudske odluke i vladavinu prava, kao i približavati se evropskim standardima, a ne udaljavati se od njih.

 - Očekujemo da vlasti osiguraju adekvatno održavanje izbora i nesmetanu provedbu izbornih rezultata. Iako smo i dalje predani pomaganju ovog procesa, odgovornost je na domaćim liderima da pronađu rješenje koje zadovoljava i odluku u slučaju Ljubić i potrebe građana BiH.

NA VRH