Krajinović: Čeka nas toplo ljeto sa slabim padavinama

TV Alfa
14.06.2018 18:59

Sve vremenske prilike koje smo imali u prošlom i ovom mjesecu su sasvim normalne za ovaj period godine. Trebamo biti oprezni u narednom periodu zbog lokalnih nepogoda u vidu pljuskova i grmljavina. Još uvijek je na snazi žuti meteoalarm, naglasio u emisiji ''Danas'' Bakir Krajinović meteorolog u Federalnom hidrometeorloškom zaovodu.

U većem dijelu BiH na snazi je žuti meteoalarm zbog najavljenih pljuskova i grmljavine. Žuti alarm na snazi je za područje banjalučke, fočanske, mostarske, livanjske, sarajevske, trebinjske, tuzlanske i višegradske regije. Dok je za područje prijedorske regije na snazi narandžasti meteoalarm.

- Od početka godine imamo visoke temperature. U narednom periodu očekujemo nestabilno vrijeme, barem još desetak dana, zatim ide stabilizacija vremena i tada možemo očekivati pravo ljeto, kazao je Krajinović.

Kada je govorio o dugoročnoj vremenskoj prognozi, Krajinović ističe da će ljeto biti veoma toplo, sa nešto manjim količinama kiše.

- Ovo ljeto će biti toplije. I dalje se očekuju pljuskovi i grmljavina. Ljeto pred nama se očekuje sa nešto 75 pa čak i do 50% manje kiše od uobičajnih količina za taj period, rekao je Krajinović.  

NA VRH