Hrvatski premijer Andrej Plenković u Briselu traži rješenje za Izborni zakon BiH

TV Alfa
18.10.2018 12:16

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je da će danas, pred šefovima zemalja EU u Briselu govoriti o Bosni i Hercegovini, odnosno nedavno održanim izborima i rezultatima izbora.

U izjavi za medije uoči sjednice, Plenković je kazao kako je pred Evropskom pučkom strankom vrlo temeljito i detaljno objasnio situaciju nakon izbora u BiH, te da će isto učiniti pred liderima EU, a u dogovoru sa predsjednikom Donaldom Tuskom.

- Mislim da je važno da senzibiliziramo šefove država i vlada na tu temu, za mnoge od njih ona nije u fokusu, to znamo svi jako dobro i zato je važno da se osvrnemo na to. Ako vidite koliko vremena posvećujemo pitanju Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici EU, vode računa i o tome šta se zbiva i u hrvatskom susjedstvu, kazao je Plenković.

Na pitanje novinara šta očekuje od lidera EU, Plenković je kazao da očekuje razumijevanje i veću osjetljivost za pronalaženje rješenja za problem Izbornog zakona BiH.

- To je dogovor o pravičnom izbornom zakonu koji bi spriječio ovakve scenarije kakve imamo danas, zaključio je Plenković.

NA VRH