Kovač: Svi vodostaji rijeka su u stagnaciji ili u padu, osim Save

Alfa TV
04.02.2019 18:55

Topljenje snijega i padavine koje su pogodile našu zemlju izazvale su brojne probleme. U mnogim bh. gradovima poplavila su kompletna naselja. Nekoliko općina proglasilo je vanrednu situaciju. U odnosu na prethodni dan, situacija je danas bolja, potvrdila je Majda Kovač, portparolka Federalne uprave civilne zaštite.

- Jutros smo bili u Pazariću i u Tarčinu, tamo smo pomagali lokalnom stanovništvu, civilnoj zaštiti, vatrogascima koji su izašli na teren. U Busovači je bilo dosta alarmantno, danas se situacija već popravlja, voda se povlači u korita. Mi ispumpavamo vodu sa zemljišta oko kuća, iz kuća, škola. Vršili smo dostavu pitke vode, jer su pojedina naselja ostala bez vode, kazala je Kovač.

U Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu bilo je najalarmantnije. Tačnije Zenica i Kakanj, te Busovača i Kiseljak gdje su proglašena stanja prirodne nesreće.

- Kolege u Zenici su sinoć evakuisale neke porodice, koje su se već danas vratile kućama i stanje se normalizuje. Svi vodostaji rijeka su u stagnaciji ili u padu, osim Save. U Busovači je oslobođeno dosta putnih komunikacija, ističe Kovač.

NA VRH