Predsjednik NBL-a u političkom magazinu "Acta"

Hadžibajrić: Iza kulisa SDA aminovala HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

Alfa TV

Odluka o izmjenama Izbornog zakona je već donesena daleko od očiju javnosti, a želje HDZ-a BiH aminovala je SDA. Faktički sada su zaokružene tri etničke izborne cjeline, izjavio je u političkom magazinu "Acta" na TV Alfa načelnik sarajevske općine Stari Grad i predsjednik NBL-a, Ibrahim Hadžibajrić.  

- Izborni zakon je jedna od stvari o kojima ljudi ne žele istinu da govore, jer su stvari oko Izbornog zakona već donesene. Bojim se da određene političke partije, koje su već aminovale te stvari ne žele da izađu s tim, da je to već aminovao. Bojim se da Stranka demokratske akcije u tom pravcu nije obavljala neke razgovore i da to već nije dogovoreno s gospodinom Draganom Čovićem. Sad i u nekim otvorenim razgovorima, kada bi ih čovjek zovnuo, pred kamerama jedan bi rekao jeste, drugi nije. Bojim se da takve stvari iza kulisa nisu već dogovarane, ako nisu već dogovorene. Ako se u tom pravcu bude išlo, onda će to teško biti progutati za jedan dio javnosti, građana u BiH ako bi došlo do promjene u tom dijelu Izbornog zakona. Da budemo jasni i otvoreni, nije to samo slučaj s hrvatskim narodom, u Republici Srpskoj je Izborni zakon malo drugačiji, pa bi faktički imali zaokružene tri cjeline, kazao je Hadžibajrić.

Osvrnuo se i na NATO put Bosne i Hercegovine, kao uslov za formiranje državne vlasti, te kazao da članstvo u vojnoj alijansi ne zavisi od domaćih lidera, nego od situacije u okruženju.

- Kako se bude razvijala situacija, tako će se povijati i određeni političari. Kada je u pitanju BiH ne bih ja bio toliko siguran da je to a priori tako, da su svi protiv NATO puta. Dosta toga zavisi od naših istočnih i zapadnih susjeda, kazao je Hadžibajrić.

Iako je skeptičan kada je u pitanju skoro formiranje vlasti, Hadžibajrić smatra da će se "hrvatska afera" i "srbijanski haos" u nekoj formi naći na zajedničkom dokumentu o budućoj vlasti između SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.

- Po završetku oktobarskih izbora sam rekao da će formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou potrajati. Ja nisam optimista kada je riječ o brzom formiranju vlasti na federalnom nivou, ali s obzirom na to da je to sistem spojenih posuda i državna vlada će pričekati. Na kraju krajeva, već imaju određene turbulencije koje se pojavljuju u Srbiji, a s druge strane imate i aferu koja uveliko drma Hrvatsku, vezano za obavještajno djelovanje u BiH, gdje se nevješto i nemušto pokušavaju neke stvari izbjeći, da nisu učestvovali u tome, a očito je da je to istina. Imate ljude kao svjedoke. To su stvari koje će uticati na dokument koji se bude pisao. O tom po tom, politika je tu vrlo čudna, smatra Hadžibajrić.

BiH nije propala bez vlasti

Predsjednik NBL-a kaže da mu nije jasno zašto se tolika prašina diže oko formiranja vlasti.

- Pitanje je koliko će uistinu vlast zaživjeti u BiH. Ako se sjetite 2010. godine kada je SDP pobijedio, mislim da su imali 33 posto, nisu imali apsolutnu vlast. Samo na Vijeće ministara se čekalo 11 do 13 mjeseci, ne bi me iznenadilo da se taj rekord obori. U periodu bez vlasti BiH je funkcionirala, nije propala, hvala Bogu. Treba se zapravo upitati koliko su oni bitni da bi zemlja funkcionirala. Nije propala BiH, niti će propasti, da se razumijemo, obrazložio je Hadžibajrić.

DF ulazi u vlast

Prema njegovom mišljenju, sljedeći partner u budućoj vlasti bit će Demokratska fronta.

- Mislim da je DF bliži i da će ući, što se toga tiče, DF ulazi u vlast. A na kantonalnom nivou gdje su ušli u vlast tu neće napuštati. S tim informacijama raspolažem. Nigdje ne piše da mora ići po vertikali, to su samo nečije želje, da se ima apsolutna vlast. Problem je što DF podjednako treba Bh. bloku i SDA. Neki bi priželjkivali da dođe do raskola, ali neće doći. Ipak, odluka DF o ulasku nanosi štetu, ali mislim da će sebi najviše štete nanijeti, kada bi se na takvu soluciju odlučili, smatra Hadžibajrić.

Komentirao je i razgovore SBB-a sa SDA, ali i kolebanja u Bh. bloku.

- Ne bi bilo pametno za SBB da uđu u vlast sa SDA. Najeksplicitnija je bila Naša stranka, u SDP-u je došlo do unutrašnjih razmimoilaženja na nivou kantonalnih odbora, jer neki razmišljaju s aspekta ako se uđe u vlast pokušat ćemo da zadržimo ili dobijemo određene pozicije odakle bi možda mogli bolje djelovati, a ako se ostane u opoziciji onda valja izgurati naredne četiri godine, a nema vas nigdje. To u SDP-u nije bilo nikakva tajna, to je stalno na relaciji Tuzla – Sarajevo, podsjetio je Hadžibajrić.

Za Hadžibajrića je rad Šestorke u Kantonu Sarajevo zadovoljavajući.

- Nikad Vlada u KS nije bila formirana prije 31. marta, a ova je formirana prije Nove godine, skupštinska većina i rukovodstvo također, budžet usvojen sredinom januara, sve je išlo jako brzo i svojim tokom. U dogovorima uvijek ima konsenzus, ono što se dogovorimo nema odstupanja, pojasnio je Hadžibajrić.

SFRJ zavisila od Srba i raspala se, BiH zavisi od Bošnjaka

Načelnik u trećem mandatu u općini Stari Grad, čovjek za koga kažu da je apsolutni vladar od Bijele tabije do Katedrale, od Širokače do Grdonja, Ibrahim Hadžibajrić kaže da na toj poziciji ostaje dok to žele njegovi birači.

- A kao apsolutni vladar u Bosne i Hercegovine ponašao bih se prije svega bosanski, malo više treba zanemariti etno interese, jer nažalost BiH je specifična država što se toga tiče, pogotovo kada su u pitanju bivše republike SFRJ. BiH je ostala Jugoslavija u malom. Bosna i Hercegovina živi u srcu Evrope, koja je kršćanska, to moramo prihvatiti, bez obzira na to što je u BiH najmnogobrojniji narod Bošnjaci, muslimani. U BiH najbrojniji, ali smo u okruženju najmalobrojniji. S tog aspekta se to mora i shvatiti. Uvijek od najmnogobrojnijeg naroda zavisi sudbina određene države, kao što je od Srba zavisila sudbina bivše SFRJ, kojih je bilo oko 12 miliona, a koja se raspala. Isto tako mogu reći i za Bosnu i Hercegovinu. Onoliko koliko Bošnjaci budu htjeli da BiH opstane kao država, toliko će ona opstati, smatra Hadžibajrić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na